Moje wpisy z przepisami postnymi dr Dąbrowskiej cieszą się dużą popularnością na tym blogu. Zmotywowało mnie to do tego by poeksperymentować w kuchni, przetestować kolejne i się nimi z Wami podzielić. Szczególnie, że przyszła wiosna, a z nią silna chęć powrotu do zdrowych nawyków żywieniowych i zrobienia przypominajki. Myślę, że te receptury będą szczególnie przydatne podczas imprez rodzinnych, spotkań z przyjaciółmi czy grilli na świeżym powietrzu, w trakcie których ciężko jest powstrzymać się od spróbowania zakazanych potraw.
Oczywiście jak zwykle zachęcam Was do hojnego używania przypraw, gdyż to one sprawiają, że każde danie postne nabiera ciekawego wyrazu.
Kotlety z frytkami
Składniki: cukinia, 2 marchwie, kilka cząstek kalafiora, dynia
Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, rozmaryn, zioła prowansalskie, majeranek, oregano
Sposób przygotowania: surową marchew i cukinię trzemy na tarce. Kalafior blendujemy na jednolity twarożek dosypując obficie przyprawy. Warzywa dodajemy do siebie i lepimy kotleciki. Niestety nie będą one idealnie się trzymać i mogą się rozpadać, co nie zmienia faktu, że wyjdą smaczne. Dynię kroimy na cienkie frytki i posypujemy papryką wędzoną. Kotleciki w zależności od ich wielkości i grubości wkładamy do piekarnika na 20-40 minut i nie zapominamy przewrócić na drugą stronę. Frytki z dyni pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C około pół godziny.
Kebab z sałaty
Składniki: duże i silne liście sałaty, kilka liści kapusty pekińskiej, 2 pomidory, świeży ogórek, 6 rzodkiewek
Przyprawy: oregano, świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania: sałatę układamy na kształt kebaba i owijamy folią aluminiową, aby łatwiej było uformować pożądany kształt . Szatkujemy kapustę, kroimy w kostkę resztę warzyw, przyprawiamy do smaku, wrzucamy do “kebaba”.
Faszerowana cukinia
Składniki: 2 duże cukinie, duża biała rzodkiew, 2 czerwone papryki
Przyprawy: sól, pieprz, tarty chrzan
Sposób przygotowania: cukinie przekrajamy wzdłuż i wydrążamy z miąższu. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. W międzyczasie bardzo drobno kroimy paprykę, trzemy na tarce rzodkiew i mieszamy ze sobą. Takim farszem wypełniamy łódeczki z cukinii przed podaniem oraz aby nadać potrawie ostrości posypujemy startym chrzanem.
Brokulnica z pomidorami koktajlowymi
Składniki: brokuł, mała cebulka, garść pomidorków koktajlowych
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypiorek
Sposób przygotowania: cebulkę lekko podsmażamy dodając drobno posiekanego i wcześniej ugotowanego brokuła. Często mieszamy na patelni stopniowo dodając przyprawy. Wykładamy na talerz, pomidorki układamy jako dekorację, posypujemy szczypiorkiem lub suszonym czosnkiem.
Gulasz
Składniki: średniej wielkości dynia, 2 marchwie, kilka łodyg selera naciowego, 3 cebule, pomidory w puszce
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: marchew, cebulę, seler naciowy kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, po 10 minutach dodajemy dynię i pomidory, a gdy gulasz zrobi się gęsty wrzucamy sprasowany czosnek i zdejmujemy z gazu.
Faszerowana dynia
Składniki: mała dynia, 5 pomidorów, 2 cebule, 2 papryki
Przyprawy: kawałeczek imbiru, liście mięty, sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania: z dyn i odkrajamy kopułę, wydrążamy środek i pieczemy pół godziny w piekarniku. W tym samym czasie miąższ należy gotować z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz startym imbirem i miętą aż powstanie jednorodny sos. W osobnym garnku podduszamy paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulkę. Sos i duszone warzywa wkładamy do dyni, zalewamy sosem i zapiekamy 15 minut w rozgrzanym piekarniku, doprawiamy oregano, pieprzem i solą.
Szaszłyki na grilla
Składniki: cukinia, bakłażan, 2 papryki (mogą być różnokolorowe), cebula, garść pomidorów koktajlowych
Przyprawy: papryka chili
Sposób przygotowania: wiecie co z tym zrobić ?
Surówka na szybko
Składniki: 3 marchwie, biała rzodkiew, kiełki np. brokuła, 2 pomidory
Przyprawy: natka pietruszki, sól, pieprz
Sposób przygotowania: marchew i rzodkiew trzemy na tarce, pomidory kroimy w kostkę, dodajemy kiełki. Przyprawiamy wedle upodobań. Smaku surówce nada duża ilość poszatkowanej natki pietruszki.
Kolorowa surówka
Składniki: paczka liści szpinaku, 300 g pomidorków koktajlowych, żółta papryka, pęczek rzodkiewki
Przyprawy: szczypiorek, sól, pieprz
Sposób przygotowania: wiecie co z tym zrobić ?
Egzotyczna sałatka
Składniki: opakowanie rukoli, sałata rzymska, grejpfrut
Przyprawy: sól, pieprz, kawałek imbiru, liście mięty, cząstka cytryny
Sposób przygotowania: do rukoli i sałaty dodajemy bardzo drobno pokrojonego grejpfruta skrapiając cytryną i doprawiając do smaku.
Inne przepisy znajdziecie tutaj:
Przepisy na dania wigilijne podczas Postu Ewy Dąbrowskiej
Post Ewy Dąbrowskiej – potrawy świąteczne – 19 przepisów
Soki na poście Ewy Dąbrowskiej
Same pyszności 🙂