Przede wszystkim chcielibyśmy Wam bardzo serdecznie podziękować za udział w zabawie (KONKURS) oraz za kilkadziesiąt bardzo wartościowych zgłoszeń zawierających przepisy na desery dietetyczne. Dostarczyliście nam tyle receptur, że aż nie chce się wychodzić z kuchni 😉
Pytanie konkursowe brzmiało: Jaki jest przepis na Wasz ulubiony deser dietetyczny? Do wygrania były dwie książki Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Katarzyny Maciejko-Zielińskiej. Wydało ją wydawnictwo Samo Sedno. Na 232 stronach albumu znajdziemy 100 przepisów z barwnymi ilustracjami, podzielone na działy: śniadanie (15), drugie śniadanie (14), obiad (13), podwieczorek (30), przekąski (19), kolacja (9). Każdy przepis jest odtłuszczony, odcukrzony, pozbawiony białej mąki, ale wciąż gwarantujący niezapomniane wrażenia smakowe. Receptury można wykonać z ogólnodostępnych, polskich składników.
Poniżej wybraliśmy 10 zgłoszeń zawierające przepisy na desery dietetyczne warte polecenia:
Przepisy na desery dietetyczne: domowe płatki śniadaniowe
Produkty:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g zmielonych na mąkę migdałów
- 40 g masła
- banan dla osłody
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania: wszystkie składniki mieszamy na ciasto, które następnie formujemy w małe kuleczki. Wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Ostudzone idealnie pasują do kefiru, jogurtu czy mleka.
Przepisy na desery dietetyczne: mus czekoladowo-śliwkowy
Produkty:
- 9 suszonych mięsistych śliwek
- 85 g borówek amerykańskich
- brzoskwinia ciasteczkowa typu “ufo”
- 1,5 łyżeczki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 40 g chudego twarogu
- 70 g kefiru lub jogurtu naturalnego
Sposób wykonania: wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowy mus możemy jeść solo lub posypany płatkami zbożowymi.
Przepisy na desery dietetyczne: fit murzynek z suszonymi owocami
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej graham typu 850
- pół szklanki ksylitolu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
Składniki mokre:
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- szklanka chudego mleka
- 2 ubite na sztywno białka
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub truskawek
Bakalie:
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 6 suszonych mięsistych morel
- 4 suszone mięsiste śliwki
Sposób wykonania: w jednej misce łączymy suche składniki, a w osobnej – mokre. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych. Dokładnie mieszamy – jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, warto dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego. Na koniec wsypujemy orzechy i suszone owoce.
Masę przelewamy do keksówki o wymiarach 13 na 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu podajemy z ulubionymi konfiturami.
Przepisy na desery dietetyczne: orzechowe kule
Produkty:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 40 g orzechów migdałowych
- 4 posiekane kostki czarnej czekolady 70% kakao
- 60 g płatków owsianych
Sposób wykonania: masło orzechowe podgrzewamy w rondelku, aby się zrobiło bardziej miękkie, a co za tym idzie, bardziej plastyczne. Dodajemy do niego migdały, 4 posiekane kostki czarnej czekolady oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i mokrymi rękoma formujemy kulki. Przekładamy je do lodówki na kilka godzin, po czym można się rozkoszować pyszną przekąską.
Przepisy na desery dietetyczne: malinowy pucharek
Produkty:
- 250 ml mleka sojowego
- kawałeczek laski wanilii
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 25 g kaszy manny
- 50 g świeżych malin
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania: mleko wraz z kawałkiem laski wanilii należy wlać do garnka z grubym dnem. Dodać połowę cukru, sól i kaszę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować kilka minut na mniejszym ogniu. Kaszę od razu przelać do pucharków o grubych ściankach. Maliny umyć, odsączyć i włożyć do garnka. Dodać resztę cukru oraz cynamon, wymieszać. Dusić na małym ogniu, aż maliny się rozgotują i powstanie gęsty sos. Ciepłym sosem polać kaszę. Podawać na ciepło lub zimno.
Można użyć dowolnych owoców sezonowych z odpowiednimi przyprawami: morele z mielonym kardamonem, truskawki z miętą, a jagody ze szczyptą mielonych goździków.
Przepisy na desery dietetyczne: trufle marchewkowe z bakaliami
Składniki:
- średnia marchewka
- 50 g migdałów
- 2 łyżki siemienia lnianego
- garść orzechów włoskich
- łyżka rodzynek
- tabliczka mlecznej czekolady
- łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- pokruszony wafelek
Sposób wykonania: migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę orzechową i marchewkę również zblendować na klejącą masę. Dodać do niej rodzynki. Z powstałej masy uformować trufle, obtoczyć w wiórkach kokosowych i pokruszonym wafelku. Odstawić do lodówki żeby stężały.
Przepisy na desery dietetyczne: deser migdałowo-malinowy
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 4 łyżeczki miodu
- 250 g malin
- łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- mięta do dekoracji
Sposób wykonania: kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni około 2–3 minuty. Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodać zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki miodu oraz sól. Gotować około 10–12 minut, często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu. W międzyczasie ugnieść widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami miodu do rondelka. Gotować przez około 10 minut do zagęszczenia.
Foremki posmarować olejem i wyłożyć panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 minutach na ciepło lub po schłodzeniu. Na koniec należy polać go musem owocowym, ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi oraz miętą.
Przepisy na desery dietetyczne: „Oblicza miłości” – deser warstwowy
Składniki:
- 190 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki nasion chia
- małe mango
- 2 małe banany
- 150 g mini mozzarelli w kulkach po odsączeniu
- 2 garstki malin
- płatki migdałowe jako posypka
Sposób wykonania: starannie mieszamy dwa pierwsze składniki (w przeciwnym razie utworzą się grudy i nasiona nie zmiękną). Zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Owoce banana i mango blendujemy razem, maliny osobno na jednolitą masę. Po kolei układamy kolejne warstwy: jogurt z nasionami chia, mus owocowy, minimozarelle, drugi mus owocowy i płatki migdałowe na wierzchu. Warstwy dokładamy powoli i uważnie, dzięki temu nie zleją się zbytnio ze sobą i będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko.
Przepisy na desery dietetyczne: mus kakaowy
Składniki:
- 100 g ciecierzycy z puszki
- pół dojrzałego banana
- ćwierć awokado
- 4 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- miód naturalny
Sposób wykonania: banana i awokado obieramy ze skórki, a następnie wszystkie składniki przekładamy blendujemy. Dosładzamy miodem według upodobań. Powstały krem można wzbogacić ulubionymi owocami np. truskawkami.
————————-
Zwycięzcami konkursu na ulubiony deser dietetyczny są:
- Monika Och
- Michał Żywiec
których poinformujemy drogą e-mail o sposobie odbioru nagrody.
Dziękujemy za wspólną zabawę, życzymy smacznego i zapraszamy do obserwowania nas na Facebooku. Niedługo kolejny konkurs 🙂